Публикувани са данни от първото клинично проучване, в което е използвана

...
Публикувани са данни от първото клинично проучване, в което е използвана
Коментари Харесай

Учените направиха революционно откритие за лечението на рака

Публикувани са данни от първото клинично изследване, в което е употребена технологията за редактиране на гени CRISPR, с цел да се размени ген в имунните кафези на пациентите за лекуване на рак. Резултатите от изследването, извършено със сътрудници от девет университетски центъра, демонстрират ранно доказателство за това, че имунната система на пациента може да бъде препрограмирана, с цел да разпознава личния му рак.

Резултатите от изследването бяха във фокуса на късна джука презентация на 37-ата годишна среща на Дружеството за имунотерапия на рака (SITC 2022), както и на рецензирана публикация в " Nature ", която беше оповестена във връзка със SITC 2022.

Имунната система на всеки пациент съдържа Т-клетки, които могат да употребяват характерни рецептори, с цел да откриват и убиват раковите кафези, написа Darik.

За страдание пациентите постоянно не разполагат с задоволително такива Т-клетки, с цел да осъществят цялостна и ефикасна офанзива против рака си. PACT е създала патентовани софтуерни платформи, способни да основават инженерни туморно-специфични TCR-T клетъчни лечения за тази незадоволена потребност от лекуване.

Това се реализира посредством уединяване на TCRs непосредствено от кръвта на пациенти с капацитет, по-късно потребление на CRISPR за редактиране на гени, с цел да се инженерират тези изолирани TCRs назад в личните Т-клетки на пациентите.

След като се вливат назад в пациента, тези модифицирани Т-клетки пренасочват имунната система на пациента да разпознава личния му рак.

В рамките на устната презентация на SITC откривателите оповестяват резултатите от изследване фаза 1, при което 16 пациенти със солидни тумори, в това число рак на дебелото черво, гърдата и белия дроб, са лекувани с техните пренасочени Т кафези, ориентирани към разновидности, свързани с рака на всеки пациент, като за всеки пациент са определени до три TCR като основа за самостоятелната му терапия.

Избраните TCR са създадени по метода CRISPR, с цел да заменят съществуващия TCR с този против рак. Тези Т-клетки са били разширени до огромен брой и по-късно до три TCR продукта са били вливани назад на всеки пациент след курс на кондиционираща химиотерапия. Изследването е включвало откриватели, които са употребявали кръвни проби на пациенти, с цел да се направи непосредствено уединяване на тези Т-клетки, което е довело до идентифицирането на 175 неповторими, характерни за рака TCR.

Генно редактираните Т-клетки са били насочвани към тумора и са могли да бъдат възобновени от биопсиите след инжектирането при всички пациенти. За отбелязване е, че редактираните с CRISPR Т-клетки постоянно съставляват 2-20 % от имунните кафези в тумора и водят до понижаване на размера на тумора в някои лезии на пациент с рак на белия дроб.

Пациентите са показали предстоящите странични резултати, породени от кондициониращата химиотерапия, а двама пациенти са имали евентуални странични резултати от генно редактираните кафези - единият с тресчица и настинка, а другият с дезориентация, като и двамата са се възстановили бързо. Резултатите от изследването демонстрират, че лечението PACT се понася добре, като в същото време демонстрира окуражаващи първични признаци на клинична интензивност.

" Това изследване съставлява забележителен скок напред в напъните за създаване на персонализирано лекуване на рака, което употребява изолирани имунни рецептори, които могат да разпознават характерно разновидности в личния рак на пациента ", споделя Антони Рибас, лекар на медицинските науки, професор по медицина и хирургия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и създател на публикацията в " Nature ".

" Това значимо проучване стана допустимо единствено с помощта на няколко софтуерни платформи от последващо потомство, създадени от екипа на PACT. Особено значима за това изпитание беше новоразработената опция за потребление на CRISPR за подмяна на имунни рецептори в клетъчни препарати от клиничен клас в една стъпка.

Работата, изтъкната на SITC и в публикацията в " Nature ", проправя пътя за продължение на напредъка на проучванията, ориентирани към даване на безвредни и ефикасни, характерни за пациентите TCR Т-клетъчни лечения за лекуване на рак. "

Това новаторско клинично изследване предлага ранно доказателство за концепцията за няколко авангардни стъпки от метода PACT за препрограмиране на имунната система на пациента, с цел да разпознае и победи рака му, в това число:

– Изолиране и клониране на голям брой TCR от кръвта, които разпознават характерни за пациента мутационни неоантигени

– Използване на невирусно точно редактиране на гени в една стъпка с CRISPR за по едно и също време изключване на ендогенни TCR и включване на характерни за пациента TCR.

" Развълнувани сме да споделим резултатите от това първо клинично изпитване при хора, което реализира своите първоначални крайни точки, демонстрирайки както поносимостта и осъществимостта на откриването на TCR и производството на мулти-TCR артикул благодарение на цялостно невирусно генно редактиране. Също по този начин и сигурността на вливането на три TCR продукта ", съобщи доктор Стефани Мандл, основен теоретичен шеф на PACT Pharma.

" Очакваме с неспокойствие да продължим напъните си в региона на научните изследвания и развойната активност в тази област, тъй като работим за превръщането на персонализираните TCR Т-клетъчни лечения в действителност за всички пациенти с рак. Ключов детайл за постигането на тази цел за необятна употреба е нашият патентован азбучник от 64 човешки левкоцитни антигена (HLA), които обгръщат пациенти от всички етноси. Това е основно отличие от множеството сегашни TCR Т-клетъчни лечения, които са лимитирани единствено до една HLA молекула, която е постоянно срещана при хората от европеидната раса. "

Важно е да се означи, че предходните клинични изпитвания, свързани с CRISPR, са включвали заличаване (нокаутиране) на характерни гени, с цел да се подтиква активирането на имунната система против рака, или, в последно време, проникване на изкуствен рецептор, с цел да се направлява разпознаването на раковите кафези.

Тези изследвания обаче не са комбинирали изключването на ендогенни гени и заместването им с проникване на заместващи гени, изолирани от същия пациент. В това отношение това клинично изпитване на PACT представлява първи по рода си теоретичен пробив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР